Njurfonden stöder: Så ska fler njurar bli tillgängliga
Med stöd av Njurfonden utvecklar Michael Olausson en ny metod för att fler njurar från avlidna ska kunna transplanteras. Snart sätts del ett av hans studie igång.
Läs merMed stöd av Njurfonden utvecklar Michael Olausson en ny metod för att fler njurar från avlidna ska kunna transplanteras. Snart sätts del ett av hans studie igång.
Läs merMed anslag från Njurfonden leder Sonja Gracin ett nordiskt projekt som ska hjälpa patienter med svåra blodsjukdomar och njurpåverkan. En patientgrupp med dåliga förutsättningar för transplantation. Målet är att nya riktlinjer för diagnostik och behandling ska ge fler transplantationer och bättre överlevnad.
Läs merMånga som går i dialys kallar kärlaccessen sin livlina. Den livsviktiga behandlingen förutsätter ju en ingång till blodbanan. Men vilken sort ger minst komplikationer? Och vad avgör vilken access en patient får? Är det kön, ålder eller var man bor? Det forskar överläkare Gunilla Welander om med stöd från Njurfonden.
Läs merMed anledning av Världsnjurdagen den 14 mars, bjöd Njurfondens beskyddare H.K.H. Prins Daniel i dag in forskare inom njurmedicin och transplantation till Kungliga Slottet för samtal.
Läs merVården missar ofta kronisk njursjukdom i tidig fas och patienter får varken diagnos eller behandling. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.
Läs merI år fyller Njurfonden tio år! Det firas med rekordstor utdelning till njurforskningen. Sju miljoner fördelas på 40 forskningsprojekt över landet.
Läs merTa del av spännande forskning som pågår med stöd av Njurfonden. På Världsnjurdagen sänds ett webbinarium där 40 projekt som delar på över 7 miljoner kronor tillkännages. Tre forskare bjuder på föredrag om sin hoppingivande forskning.
Läs merHjärtsvikt hos patienter med kronisk njursjukdom utgör stor riskfaktor för död. Kommer nya läkemedel förändra prognosen för detta svårbehandlade tillstånd? Det forskar doktorand Joakim Österman vid Karolinska institutet om, med stöd från Njurfonden.
Läs merHjärtsjukdom är en av de främsta orsakerna till dödlighet hos njursjuka. Tack vare en ny markör, resultatet av svensk forskning, kan läkare nu tidigt upptäcka patienter i riskzonen och sätta in behandling.
Läs merNjurfonden tilldelar Bengt Rippes forskarpris 2023 till docent Marie Evans, för hennes betydelsefulla insatser för utvecklingen av svensk njurmedicinsk forskning.
Läs merTrettonde Nationella Njurkonferensen hade ett gediget program och rekord i antal deltagare. Närmare 200 personer var på plats för att höra aktuella föreläsningar om pågående forskning. Här kan du se hela konferensen, som pågick i två dagar.
Läs merFyra av tio som får en ny njure förlorar den inom tio år. Kronisk avstötning är den vanligaste orsaken till transplantatförlust på lång sikt. Pågående svensk forskning undersöker nu hur vi kan förbättra organens överlevnad.
Läs merTa del av våra reportage, vad som händer inom njurforskningen och annat intressant. Fyll i din mejladress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.