Akut njurskada kopplas till ökad risk för demens

26 augusti 2024

Akut njurskada är förknippad med en ökad risk att utveckla demens, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Neurology.

Akut njurskada, det vill säga en plötslig försämring av njurfunktionen, är relativt vanligt förekommande hos äldre och är förknippad med ökad sjuklighet och dödlighet. Tidigare studier har visat att det kan finnas en koppling mellan akut njurskada och skador på hjärnan.

I den aktuella studien undersöktes kopplingen mellan akut njurskada och olika typer av demens. Forskarna analyserade data från mer än 300 000 personer över 65 års ålder som deltar i projektet Stockholm CREAtinine Measurement (SCREAM). Drygt en av fyra studiedeltagare drabbades av akut njurskada minst en gång under den genomsnittliga uppföljningstiden på tolv år, och 16 procent diagnostiserades med demens, skriver Karolinska institutet på sin webbplats.

De som drabbats av akut njurskada hade 49 procent högre risk att utveckla någon form av demens. När varje demenstyp analyserades separat var riskökningen 88 procent för så kallad Lewykroppsdemens eller demens orsakad av Parkinsons sjukdom, 47 procent för vaskulär demens och 31 procent för Alzheimers sjukdom. Riskökningen var högre vid svår njurskada som krävde sjukhusinläggning eller slutenvård.

– Våra resultat tyder på att akut njurskada inte bara är en isolerad händelse som påverkar njurfunktionen utan kan ha bredare konsekvenser för bland annat hjärnhälsa, säger studiens försteförfattare Hong Xu, biträdande lektor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet.

Medförfattare till studien är bland andra Njurfondens vice ordförande Annette Bruchfeld, professor i njurmedicin vid Linköpings universitet, och Juan Jesus Carrero, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, som vid Njurfondens senaste utdelning fick anslag till en studie om att förbättra upptäckt och hantering av njursjukdomar i primärvården.

– Att identifiera akut njurskada som en riskfaktor för demens kan leda till tidigare insatser, förebyggande behandling och bättre omhändertagande av patienterna, säger Juan Jesus Carrero.

I ett nästa steg planerar forskarna att undersöka de biologiska mekanismer som kan ligga bakom kopplingen mellan njurskada och demens. De kommer även att utvärdera om olika läkemedel, livsstilsförändringar och uppföljningar efter akut njurskada kan minska risken att utveckla demens.

Källa: Karolinska institutet

Studien: “Acute Kidney Injury and Its Association with Dementia and Specific Dementia types: Findings from a Population-Based Study in Sweden”

Enkelt, smidigt och värdefullt!

Du kan enkelt bli MÅNADSGIVARE redan idag genom att fylla i ett digitalt autogiromedgivande via länken nedan och signera med hjälp av mobilt BankID.
Vill du få en blankett hemskickad, kontakta oss på tel: 020-900 100 eller info@njurfonden.se så hjälper vi dig gärna!

Autogiroanmälan