Allt fler skriver testamente till ideella organisationer

11 september 2024

Nära en av fem svenskar har skrivit testamente och allt fler väljer att ta med en ideell organisation. Det visar en ny undersökning inför internationella testamentesdagen den 13 september.

Andelen som väljer att testamentera till ideella organisationer ökar till åtta procent. Det är en dubblering sedan 2017. Det framkommer av en undersökning som har gjorts på uppdrag av Giva Sverige, branschföreningen för tryggt givande, där Njurfonden ingår.

Dessutom ökar intresset för att skriva testamente bland de som ännu inte har gjort det. Ett skäl till att fler testamenterar till ideella organisationer, är att fler kan tänka sig testamentera mindre belopp, skriver Giva Sverige.

Njurfonden är varje år mottagare av arvsgåvor från privatpersoner som har valt att skriva in stiftelsen i sitt testamente. Ibland får Njurfonden ärva hela den avlidnas egendom, ibland en andel tillsammans med andra. Njurfondens ordförande Håkan Hedman uttrycker tacksamhet och betonar betydelsen av de arvsgåvor som kommer stiftelsen till del genom testamenten.

– Det är ett väldigt värdefullt tillskott som går direkt till njurforskningen, och bidrar till att vi kontinuerligt och långsiktigt kan öka anslagen och föra forskningen framåt, säger Håkan Hedman.

– Det är verkligen en positiv utveckling att svenskarna börjar få upp ögonen för möjligheten att testamentera till ideella organisationer. Trenden att fler kan tänka sig testamentera mindre belopp är också positiv eftersom det kan ha ett stort värde för en ideell organisation, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

Undersökningen visar också att forskning är det ändamål som flest vill testamentera till. Till skillnad från givandet under ens livstid vill svenskarna i högre utsträckning testamentera till ändamål inom Sveriges gränser. Både att vara medlem och regelbunden givare till en organisation ökar intresset för att testamentera till organisationen. Nästan hälften av de som är medlemmar kan tänka sig att testamentera till den organisation de är medlemmar i.

Kännedomen om arvslagarna är generellt hög och många av de som inte avser att testamentera tycker att det inte behövs eftersom de litar på de allmänna arvslagarna.

Om rapporten Att ge efter döden

Den 13 september är internationella testamentesdagen och inför det lanserar Giva Sverige rapporten ”Att ge efter döden – hur ser allmänheten på att testamentera till ideella organisationer?” som bygger på en undersökning bland allmänheten genomförd av Novus på uppdrag av Giva Sverige. Liknande undersökningar genomfördes 2016 och 2017. Ytterligare frågor har lagts till i årets undersökning mot bakgrund av den pågående utredningen om en förändring av arvsrätten. Undersökningen har genomförts som en webbenkät 5 juli-10 augusti 2024. Målgrupp är allmänheten i åldersgruppen 30–84 år. Undersökningen är genomförd i Novus riksrepresentativa Sverigepanel som är slumpmässigt rekryterad. Totalt omfattar undersökningen 1031 intervjuer.
Rapporten bygger på undersökningen genomförd av Novus med kompletteringar av resultaten med annan information.

Källa: Giva Sverige >

Läs rapporten >

Din sista vilja gör skillnad!

Via ditt testamente kan du bidra till forskningen så att fler människor får chans till livet genom att skänka en del av din kvarlåtenskap till Njurfonden. Ditt beslut kan bli avgörande för generationer.

Läs mer om Testamentsgåva