Kunglig glans på Njurfondens utdelningsgala

17 mars 2025

På Världsnjurdagen delade Njurfonden ut 7.5 miljoner i forskarbidrag under en helkväll på Svenska Läkaresällskapets lokaler i Stockholm. 75 personer var på plats samt ett stort antal följde eventet digitalt.

Uppslutningen var stor när Njurfonden delade ut sitt årliga forskningsbidrag på Världsnjurdagen den 13 mars. Ett stort antal representanter för svensk njurforskning var på plats: ledande personer från institutioner i landet, forskare som bidragit till tidigare forskningsgenombrott och 17 av de 43 forskare som beviljats anslag vid senaste utdelningen samlades med Njurfondens styrelse och medlemmar i Njurförbundet.

17 av 43 forskare var på plats under galakvällen. Foto: Maria Rosenlöf

Njurfondens beskyddare H.K.H. Prins Daniel närvarade och delade ut Bengt Rippes forskarpris. Utdelningen sändes även live på nätet. Moderator under kvällen var Åsa Sandberg.

H.K.H. Prins Daniel tillsammans med Njurförbundets ordförande Håkan Hedman. Foto: Maria Rosenlöf

Håkan Hedman, medicine hedersdoktor och ordförande i Njurfonden, inledde kvällens program och presenterade stiftelsen och tackade alla givare som bidragit till årets utdelning. Programmet som pågick mellan klockan 18–21 bestod sedan av två föreläsningar av Kerstin Ebefors, doktor i fysiologi vid Göteborgs universitet och Henrik Benoni, transplantationskirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Emellan de två forskarföreläsningarna presenterade Peter Bárány, docent i njurmedicin och ledamot i Njurfondens styrelse, samtliga 43 forskare som fått del av årets utdelning.

Kerstin Ebefors pratade om IgA-nefrit och immunförsvaret och nya hoppfulla behandlingar och Henrik Benoni pratade om transplantation och cancer – kan genetiken visa vägen? Det var frågestund efter varje föreläsningar och Prins Daniel frågade Henrik Benoni om det påverkar risken för cancer hos transplanterade om man lever ett hälsosamt liv? Svaret blev att det nog inte finns någon forskning om det men att det borde forskarna titta på.

Henrik Benoni. Foto: Maria Rosenlöf

Därefter blev det utdelning av Bengt Rippes forskarpris på 50 000 kronor till Börje Haraldsson, professor i njurmedicin vid Sahlgrenska Akademin. Annette Bruchfeld, professor i njurmedicin och vice ordförande i Njurfonden presenterade Börje Haraldsson och läste motiveringen. Diplomet överlämnades av Prins Daniel. Börje Haraldsson höll sedan en föreläsning om sin gedigna forskarresa där han bland annat bidragit till en förbättrad peritonealdialys.

Efter utdelningen av Bengt Rippes forskarpris avslutades kvällen med mingel och förtäring. Under minglet fick Njurfonden en pratstund med några av deltagarna under kvällen.

Hur känns det att få pengar från Njurfonden och hur var denna kväll?

Milan Chromek, forskare vid Karolinska Institutet som fått 200 000 kronor till forskning om Cell-fritt DNA hos barn med kronisk njursjukdom.

Milan Chromek och Helena Genberg. Foto: Maria Rosenlöf

– Det känns jättebra och det är väldigt viktigt med det här forskningsanslagen för att föra njurforskningen framåt. Det har varit en väldigt inspirerande kväll och intressant att höra om Börje Haraldssons resa.

Markus Björksten, forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset som fått 100 000 kronor till forskning om njurfunktion före och efter start av peritonealdialys.

Marcus Björksten. Foto: Maria Rosenlöf

– Fantastiskt bra och hedrande för mig. Pengarna är nödvändiga så att jag kan fortsätta min forskning. Det har varit många inspirerande föreläsningar ikväll, något som jag tror motiverar oss forskare att bidra med nya forskningsresultat.

Marcus Olausson, läkare och känd från Nyhetsmorgon i TV4, deltog även han på utdelningen av Njurfondens anslag. Han tog upp ämnet njursjukdom i TV4 nyhetsmorgon den 9 mars just för att belysa frågan inför Världsnjurdagen.

Theodor Hansson, Marcus Olausson och Linda Avander. Foto: Maria Rosenlöf

Varför tycker du det är viktigt med Njurforskning?
– Det är viktigt med njurforskning så att vi blir bättre och bättre på att behandla njursjukdom. Njursjukdom är en tyst sjukdom och kan vara svår att upptäcka, därför är det viktigt att sjukvården screenar riskgrupper för sjukdomen och att även patienterna blir medvetna om sjukdomen och själva ber sin läkare om kontroll av njurarna.

Text: Annelie Olsson Larsson
Foto: Maria Rosenlöf

Vi firade alla forskare!

Karin Windahl, Sigrid Lundberg och Mattias Carlström.

Emelie Westergren, Chara Chrysostomou och Anne-Laure Faucon.

Jessica Smolander, Maria Herthelius och Helena Genberg.

Kerstin Ebefors, Milan Chromek och Hong Xu,

Johan Ljunggren, Maria Eriksson Svensson och Andreas Jonsson.

Henrik Benoni och Marcus Björksten.

Frida Welander

Annika Östman Wernerson och Hans Ellegren.

Jenny Hedman och Ingela Fehrman Ekholm.

Peter Bárány, Anne-Laure Faucon.

Hans Ellegren, Amir Sedigh och Bengt von Zur-Mühlen.

Glada återseenden och nya bekantskaper.

Karin Windahl med Emelie Westergren.

Mattias Aurell.

Sara Norman och Åsa Sandberg.

Moderator Åsa Sandberg.

Utdelningsevent 2025

På Världsnjurdagen 2025, World Kidney Day, hölls utdelningen av Njurfondens Forskningsbidrag i närvaro av Njurfondens beskyddare H.K.H. Prins Daniel. Ta del av en afton med betydelsefulla inslag och forskarföredrag, då rekordsumman 7,5 miljoner kronor fördelades på lovande forskningsprojekt inom njurarnas sjukdomar, transplantation och vårdvetenskap.