Njurfonden stöder: Appen ska ge bättre behandling för njursjuka

6 september 2024

Bättre vårdkontakt och högre livskvalitet är målet när en ny digital applikation börjar användas av njursjuka patienter. I ett pågående forskningsprojekt utvecklas nu appen, som ska fungera för utvärdering och uppföljning i vården.

”Njurfondens stöd har gjort det möjligt för oss att gå vidare med projektet.”

Docent Marie Evans, överläkare i njurmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, leder ett forskningsprojekt med målet att ta fram en digital applikation för utvärdering och uppföljning av njursvikt. Förhoppningen är att appen ska underlätta kontakten mellan den njursjuke patienten och vården och bidra till en mer personcentrerad vård som i förlängningen leder till en förbättrad livskvalitet för den som lever med kronisk njursjukdom.

Vad handlar din forskning om?
Den forskning som vi fått stöd från Njurfonden för handlar om att utveckla en digital applikation för att rapportera patient-relaterade mått så som symtom och livskvalitet. Vi vill att patienter med njursvikt ska kunna rapportera via 1177 hur de mår innan de besöker sin läkare eller sjuksköterska och att informationen ska kunna användas under det efterföljande besöket.

Vad har ni hittills kommit fram till?
Vi har sett att symtombördan ökar och livskvaliten sjunker när njurfunktionen blir sämre. Vi har också sett att det blir bättre efter start av dialysbehandling och att män och kvinnor rapporterar väldigt olika symtombörda och livskvalitet.

Vad är målet?
Vi tror att man kan uppmärksamma både sjukvård och patienter om den stora symtombördan som finns vid njursvikt och att man kan förbättra livskvalitet genom att behandla dessa symtom bättre. I förlängningen vill vi att man ska kunna använda skattningen som patienterna gör till att påverka och utvärdera behandling; man skulle till exempel kunna individualisera dialysstarten bättre om man fick en mer objektiv beskrivning av de besvär patienten har av sin njursvikt och se om dialyseffekten eller om man bör förändra behandlingen.

Hur kommer er forskning påverka njursjuka patienter?
Vi vill med vår forskning bidra till en mer personcentrerad vård, till att individualisera behandlingen och i förlängningen förbättra livskvaliten för personer med njursvikt.

Vad är nästa steg i din/er forskning?
Vi håller just nu på att utveckla den tekniska lösningen. Därefter kommer vi att i forskningsprojektet tillfråga patienter om de vill vara med och testa detta. Därefter tänker vi intervjua både patienter och personal för att se hur de upplevde metoden.

Hur viktigt är stödet från Njurfonden
Njurfondens stöd har gjort det möjligt för oss att gå vidare med projektet och kunna anställa en doktorand som ska genomföra forskningen. Utan Njurfondens stöd skulle detta ha varit mycket svårt att göra.

Maria Evans deltog i Njurfondens Höstwebbinarium 2023. Hör henne berätta om projektet (16 minuter in i sändningen): Till Höstwebbinarium 2023 >

Marie Evans

Docent Marie Evans, överläkare på medicinsk enhet njurmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, leder ett forskningsprojekt, med stöd från Njurfonden, som ska ta fram en digital applikation för utvärdering och uppföljning av njursvikt. 2023 tilldelades Marie Evans Njurfondens Bengt Rippes forskarpris för hennes forskning om njursjukdomars utbredning.

Foto: Dialäsen / Anna Franck