Njurfonden stöder: Om att bromsa åldrandet i blodkärl

30 augusti 2024

Peter Stenvinkel, professor i medicinska njursjukdomar vid Karolinska institutet, forskar med stöd från Njurfonden, om behandlingar för att bromsa åldrandet i blodkärl. Målet är att hitta läkemedelsbehandling som bromsar kärlsjukdom hos njursjuka patienter samt se hur kosten påverkar blodkärlens åldrande och ta fram riktlinjer för vad man ska äta.

”Njursjuka behöver äta mer plantbaserad föda.”

Vad handlar din forskning om?
Min forskning handlar om vad som driver åldrandeprocesser framför allt i kärlen hos njursjuka patienter. För detta ändamål undersöker vi artärer från patienter som genomgår njurtransplantation.

Vad har ni hittills kommit fram till?
Vi har med hjälp av så kallade epigenetiska klockor (ett biokemiskt test som kan användas för att mäta ålder) sett att kroniskt njursjuka är ungefär 5 år äldre biologiskt än kronologiskt och att njurtransplantation kan ha en positiv effekt på åldrandet. Vi ser även att tarmfloran har stor betydelse vid kronisk njursvikt.

Vad är målet med din forskning?
Att hitta sätt att med läkemedel och/eller förbättrat näring enligt konceptet ”food as medicine” bromsa åldrandeprocesser hos njursjuka

Hur kommer din forskning påverka njursjuka patienter?
Förhoppningen är att med bland annat skräddarsydd nutrition kunna förbättra livskvalitet och överlevnad hos njursjuka patienter. Njursjuka behöver äta mer plantbaserad föda.

Vad är nästa steg i din forskning?
Vi undersöker nu hur mitokondriefunktioner förändras efter transplantation. Vi undersöker även effekter av broccoligroddar och planerar för att undersöka effekter av epicachetin (ett ämne som man hittar i kakao och grönt te) på njursjuka patienters muskelfunktion.

Hur viktigt är stödet från Njurfonden?
– Njurfondens stöd har varit och är viktigt för att jag ska kunna fortsätta min forskning. Det är kostsamt att göra den här typen av studier. För att citera den amerikanska hälsoaktivisten och filantropen Mary Laker ”If you think research is expensive try disease”.

Peter Stenvinkel

Peter Stenvinkel är professor i medicinska njursjukdomar vid Karolinska institutet. Stenvinkel forskar om behandlingar för att bromsa åldrandet i blodkärl. Sedan år 2009 har han studerat patienter som genomgår transplantation med njure från levande donator och han har under flera år fått bidrag från Njurfonden till sin forskning.

Swisha din gåva

Du kan swisha din gåva genom att scanna koden i din Swish-app eller genom att skriva in vårt swishnummer nedan.

900 3674