Solrosor för njurforskning

18 augusti 2022

Familjen Sjöstedt på Alfvesta Säteri utanför Eskilstuna har samlat in drygt 
35 000 kronor till Njurfonden genom att erbjuda självplock av solrosor på ett av ägornas fält.

Göran Sjöstedt, 76, är njursjuk i CKD-stadium 5 och uppsatt på väntelista för transplantation i Uppsala. Det var efter att en granne som gjorde en liknande insamling till Bröstcancerfonden förra sommaren som idén kläcktes till att samla in pengar till Njurfonden.

– Det var kul att höra att insamlingen gått så bra! Vi har haft många besökare här som plockat solrosor, alltifrån de som väljer hela buketter till de som plockar en enstaka blomma. Sedan swishar de efter förmåga och vilja, berättar Göran.

Hur har ni lyckats nå ut till allmänheten?
– Eskilstuna-Kuriren gjorde ett stort reportage om oss och våra solrosor och det gav mycket uppmärksamhet och sedan har det spridits via sociala medier, säger Göran.

Att solrosinitiativet lockat så många självplockare till Alfvesta Säteri och bidragit med så mycket insamlade pengar till svensk njurforskning har gett mersmak.

– Nu har fälten snart blommat färdigt men det finns fortfarande några enstaka solrosor kvar att plocka. Vi siktar på att göra en ny insamling nästa år, avslutar Göran.

Njurfondens ordförande Håkan Hedman, som själv har genomgått en njurtransplantation, uttrycker stor tacksamhet för insamlingen:
– Det är fantastiskt att se att privata initiativ som familjen Sjöstedts försäljning av solrosor kan inbringa så mycket resurser. Det är ett välkommet tillskott till forskningen och gör stor skillnad för personer med njursjukdom i framtiden, säger Håkan Hedman.

Göran Sjöstedt, som själv väntar på en njurtransplantation, framför solrosfältet vars skörd bidragit med medel till svensk njurforskning.

Foto: privat