Nytransplanterad efter 17 år i dialys
Två njurtransplantationer som barn hade gett Mikaela Persson så mycket antikroppar att det var svårt att hitta en matchande njure. Med en ny behandling blev en tredje transplantation till sist verklighet.
På årets första söndag när Mikaela Persson, 38 år, satt vid frukostbordet med sitt kaffe och sina mediciner ringde telefonen. I andra änden var hennes läkare som sa att de hade en potentiell njure.
När Mikaela var tio år upptäcktes att hon har sjukdomen nefronoftis, och hon fick sin första njurtransplantation vid tolv års ålder. Tyvärr fungerade inte njuren så hon fick börja i dialys. Vid 14 blev hon transplanterad igen, och den njuren fick hon behålla i sju år. Efter det var det svårt att hitta en njure som hennes immunförsvar skulle acceptera.
Mikaela hade just firat sin 17:e jul som dialysbehövande när samtalet kom. Ändå hade hon inte gett upp hoppet. Nu finns nämligen en ny behandling, ett ämne som heter imlifidas, som kan ges personer med mycket antikroppar inför operationen. Det sätter tillfälligt ned immunförsvaret, vilket gör att kroppen accepterar det främmande organet.
Det känns helt fantastiskt att börja året med en ny njure
När hon lades in på söndagen fick hon först premedicinering för att inte få biverkningar av behandlingen. På kvällen gavs själva behandlingen genom dropp under cirka 15 minuter. Efteråt tog personalen prov varannan timme under natten, för att se att hon hade svarat på behandlingen. Morgonen därefter var det dags för operationen, som tog sju timmar. Mikaela var förberedd på att behöva stöddialys i början, men den nya njuren började fungera direkt.
– Du har fått en supernjure, sa personalen.
Ett par veckor följde på sjukhuset med avstötningsbehandling och immunologiska antikroppar med dropp. Hela tiden var hon uppmärksamt bevakad och under första permissionen blev hon inringd för att kreatininet hade stigit. Men värdena förbättrades stadigt och nu är Mikaela hemma och åker bara in för kontroll ett par gånger i veckan.
– Min syster började gråta av glädje när hon fick veta att jag äntligen skulle få en njure. Min sambo och alla i min familj har slutit upp och varit ett stöd. Och jag fick blommor från styrelsen i Njurförbundets regionförening som jag tillhör, berättar Mikaela.
Nu börjar det närma sig en vardag väldigt annorlunda den Mikaela och hennes sambo är vana vid. Tidigare åkte hon in för dialys fyra gånger i veckan. De kommande månaderna måste hon vara försiktig på grund av infektionsrisken, och magen ömmar lite men det blir bättre dag för dag.
Något av det bästa är att kunna äta och dricka som hon vill. Hon är van vid restriktioner både för vätska och kost, såsom kaliumrika livsmedel. Nu dricker hon mycket kranvatten för att njuren ska få jobba.
– Och snart fyller jag år. Då ska jag fira med en stor chokladtårta!
Text: Sara Norman Foto: privat
Resultatet av svensk forskning
Mer än var tionde njursjuk patient är högsensitiserad vilket innebär att de har antikroppar som försvårar njurtransplantation. Immunförsvaret kan reagera med akut avstötning. Tack vare ett nytt läkemedel som ges intravenöst blir transplantation nu möjligt. Läkemedlet, ett resultat av svensk forskning, innehåller enzymet imflifidas (IdeS), som bryter ner en viss sorts antikroppar, immunglobuin G (IgG). Då hämmas immunförsvaret inför operationen.